Зміни у харчуванні !!!
Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Затверджено Постановою Кабінету МіністрівУкраїни від 24 березня 2021 р № 305 https://drive.google.com/file/d/1_Q7xmHSCNveXKb3hgRAvqBG91fgF2UOR/view?usp=sharing
Зазначений Порядок розроблено з метою врегулювання організації харчування здобувачів освіти / дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення з урахуванням принципів здорового харчування та приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування у відповідність до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії; враховуючи рекомендації ВООЗ щодо споживання жирів, цукру, солі.
Зміни стосуються наступного: зменшено норму цукру на добу з 45 г до 25 г, а для дітей віком від 1 – 4 років додавання цукру у страви не дозволяється. Вдвічі зменшилась норма споживання хлібу (було 120 г на добу – стало 60 г). Картоплю дозволено вживати в їжу лише 2 рази на тиждень.
У Порядку рекомендовано вживання яловичини двічі на тиждень, а м'ясо птиці – 6 разів на тиждень.
Норми молочних продуктів залишаються на попередньому рівні, але зменшується споживання масла вершкового (від 21 г на добу до 4,5 г).
Урізноманітнюється меню за рахунок включення страв із злакових, бобових та макаронних виробів з твердих сортів пшениці.
Збільшено споживання фруктів та ягід. Так, норма була 45 г на добу стала – 120 г.
Сік фруктовий або овочевий дозволено вживати в їжу під час сніданку або вечері обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів.
За ініціативи відділу освіти створено робочу групу з представників досвідчених сестер медичних з дієтичного харчування закладів дошкільної освіти, які розробляють нове перспективне меню з урахуванням нових вимог щодо організації харчування дітей.
Остаточно зміни набувають чинності з 01.09.2021.
Немає коментарів:
Дописати коментар